Tessin verkkokauppaan pääset tästä www.tessi.fi

 

Kirjojamme löytyy myös yleisantikvariaatista www.antikvaari.fi  - - - Link to our own webshop www.tessi.fi 

Agatha Christie - Eikä yksikään pelastunut

Juuri äsken aivan itse luettua.

Agatha Christie: ”Eikä yksikään pelastunut”, suomentanut Helka Varho, WSOY:n 10 mk romaanit nro 192, 1940, 1. painos, 235 sivua. Alkuperäisteos ”Ten Little Niggers”, Collins Crime Club, 6.11.1939 ja ”And Then There Were None”, Dodd, Mead and Company, tammikuu 1940.

Christien 39. teos.

Maailman myydyin dekkarikirja ja yksi myydyimmistä kirjoista ylipäätään. Christie piti tätä kirjaansa vaikeimpana kirjoittaa.

Kirjan juonesta kirjan nimi kertoo riittävästi. Ruumiita tippuu keskimäärin parinkymmenen sivun välein ja tarinan juju onkin sen pohtimisessa, miten tämä on mahdollista, kuinka kukaan voi olla syyllinen, kun ketään ei ole? Kuka, ken, kumpi, miten ihmeessä? Kun mukana ei ole Poirotia tai Marplea, niin miten tarina voi selvitä?

Kirja on julkaistu tällä amerikkalaisella nimellään Suomessa 1940-1956 sekä taas 2003 alkaen. Välillä painoksissa oli englantilaisen alkuperäisteoksen nimi ”Kymmenen pientä neekeripoikaa”. Englanninkielisessä versioissaan kirjan keskeisen lastenlorun sanavalinnat ovat vaihdelleet neekeristä intiaaniin ja sotilaspoikaan.

”…Kas neekerpoika viimeinen nyt yksin taivaltaa.
Hän hirteen veti itsensä. Ken kaiken oivaltaa?”

Kirja on kirjoitettu vuoden 1939 aikana, toisen maailmansodan ollessa tuloillaan. Ilmapiiri on varmaan ollut sellainen, ettei sitä ole aina tiennyt, selviääkö kukaan tulevasta.

Kirja on ainutlaatuisuudessaan mestariteos. Asettaako tämän Christien parhaaksi, ohi ”Roger Ackroydin murhan”, vai ei, samapa tuo. Viisi tähteä joka tapauksessa tälle teokselle.

Jos yhden dekkarin aiot lukea, tämä listan kärkeen, kiitos.

Käsissä loppuun kulunut ensipainos vanhinta WSOY:n 10mk romaanit –sarjaa, Riksin sarjan edeltäjää. Kansikuvaa ei juuri paremmaksi saa.

Jorma Kajaste
Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi
Tapiolan puutarhakaupunki

Powered by Aava 3