Tessin verkkokauppaan pääset tästä www.tessi.fi

 

Kirjojamme löytyy myös yleisantikvariaatista www.antikvaari.fi  - - - Link to our own webshop www.tessi.fi 

Agatha Christie - Kortit pöydällä

Juuri äsken aivan itse luettua.

Agatha Christie: ”Kortit pöydällä”, suomentanut Aune Suomalainen, Riksin sarja nro 21, WSOY, 5.p., 1955, 256 sivua. Alkuperäisteos ”Cards on the Table”, Collins Crime Club, UK, 2.11.1936, ja Dodd, Mead and Company, US, 1937.

Christien 31. kirja. Kahta kirjaa aiemmin, saman vuoden tammikuussa ilmestyneessä teoksessaan ”Aikataulukon arvoitus”, Christie oli laittanut Poirotin kertomaan, minkälaisen rikoksen hän mieluiten haluaisi ratkaista. Poirotin vastaus oli murha, joka tapahtuisi neljän hengen pelatessa bridgeä ja jossa yksi heistä murhaisi illan aikana jonkun kyseisessä huoneessa. Tämä kirja ”Kortit pöydällä” kertoo juuri tämän tapauksen – olipa Poirot onnekas ☺

Yksi tarinan henkilöistä on Christien alter ego rikoskirjailija Ariadne Oliver, jonka mainitaan kirjoittaneen mm. teoksen nimeltä ”The Body in the Library” – hyvin Agatha osaa sisäisen markkinointinsa, vaikka hänen itsensä tuolla nimellä kirjoittama tarina ilmestyy vasta kuusi vuotta myöhemmin, vuonna 1942. Ariadne Oliverin kirjojen sankari on muuten suomalaiseksi mainittu Sven Hjersen.

”Kortit pöydällä” –tarinan avautumista voisi helpottaa, jos ymmärtäisi jotain siitä miten bridgeä pelataan. Ei se välttämätöntä ole, eikä tarvitse olla bridgen Suomen mestari, mutta kun Poirot ja kaikki muutkin keskeiset henkilöt pelin osaavat, niin hyvä se olisi. Tässä suomennoksessa käytetään varsin vanhahtavia bridgen termejä, mikä osaltaan hyvin luo tunnelmaa kauan sitten tapahtuneesta.

Tarina on lopulta hyvin selkeä ja suoraviivainen murhajuttu ilman sen kummempia kommervenkkeja, mitä nyt hieman vanhoja itse kunkin tekemiä murhia kaivellaan esiin. Mietittyään tarinansa valmiiksi, Christie on epäilemättä ajatellut, että valmista tuli, mutta taidanpa vielä laittaa tuohon ja tuohon pari juonen mutkaa lisää. Hyvä siitä tuli.

Tähän loppuun vielä siteeraus Poirotin kuvauksesta itsestään… ”Minä olen. Minä, minä olen aina oikeassa. Se on niin muuttumaton tosiasia, että se hämmästyttää minua.” Voin paljastaa, oikeassa hän oli tälläkin kertaa.

Käsissä aika tavalla loppuun kulunut Riksin sarjan kappale. Tyylikäs kansikuva!

Kirjalle neljä tähteä viidestä.

Jorma Kajaste
Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi
Tapiolan puutarhakaupunki

Tästä pääset kommentoimaan arviota - Facebook 16.06.2020

Powered by Aava 3