Tessin verkkokauppaan pääset tästä www.tessi.fi

 

Kirjojamme löytyy myös yleisantikvariaatista www.antikvaari.fi  - - - Link to our own webshop www.tessi.fi 

Agatha Christie - Lentävä kuolema

Juuri äsken aivan itse luettua

Agatha Christie: ”Lentävä kuolema”, Riksin sarja 82, WSOY, 2. painos, 1959, 231 s., kääntäjä ei tiedossa. Alkuperäisteos ”Death in the Clouds”, Dodd, Mead and Company, US, 10.03.1935, ja ”Death in the Air”, Collins Crime Club, UK, heinäkuu, 1935.

Agatha Christien 28. teos.

Christie on keksinyt ottaa rikoksen tapahtumapaikaksi varmasti yleisöä kiinnostavan, uuden matkustusvälineen – lentokoneen. Kirjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1935, jolloin muutamien kymmenien matkustajien kuljettamiseen kykenevät matkustajalentokoneet olivat olleet käytössä vasta muutaman vuoden.

Murha tapahtuu siis lentokoneessa Pariisi-Lontoo lennolla. Poirot on mukana aivan tapahtumien alusta, matkustajana kyseisellä lennolla, viimeisten sivujen ratkaisuun asti. Rikoksen selvittely vie hänet Englannista Ranskaan ja takaisin.

Christie pyörittelee rikoksen tekotapaa ja koneessa mukana olleiden mahdollisia motiiveja ja mahdollisuuksia teon suorittamiseen hieman ehkä liiankin pitkällisesti. Tällä kertaa solmujen kiertäminen tarinan punaisen langan ympärille ei tunnu aivan niin taidokkaalta kuin hänen aiemmissa teoksissaan.

Tässä tarinassa Christie sortuu jostain syystä ns. helppoon. Tapahtumien kulun yhteydessä sattuu liian usein hyvin epätodennäköisiä kohtaamisia, olivathan Lontoo ja Pariisi kuitenkin jo tuohon aikaan miljoonakaupunkeja… ei ole uskottavaa, että tarinan henkilöt törmäävät toisiinsa tapahtumien kulkuun sopivissa tilanteissa. Näitä lapsuksia ei kaikissa Christien dekkareissa ole, mutta kun niitä on, menee uskottavuus nopeasti. Kun tällaiseen törmää kerran, tai kaksi tv:stä dekkarielokuvaa katsellessa, katselu loppuu nopeasti.

Loppuanalyysissa paljastuu lisäksi joitain sellaisia faktoja, jotka auttavat Poirotia tekemään johtopäätöksensä, mutta joita ei tarjottu lukijalle matkan varrella, näistä miinus.

Kokonaisuudessaan keskinkertaista, ei huonointa, mutta ei parhaintakaan Christietä. Voi hyvin lukea.

Tähtiä kolme viidestä.

Jorma Kajaste
Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi
Tapiolan puutarhakaupunki

Tästä pääset kommentoimaan arviota - Facebook 05.06.2020

Powered by Aava 3