Tessin verkkokauppaan pääset tästä www.tessi.fi

 

Kirjojamme löytyy myös yleisantikvariaatista www.antikvaari.fi  - - - Link to our own webshop www.tessi.fi 

Agatha Christie - Ruumis kirjastossa

Äsken aivan itse luettua

Agatha Christien 44. teos: ”Ruumis kirjastossa”, suomentanut Ragni Rossi, WSOY, 1972, SaPo-sarja nro 132, 2. painos, 187 sivua. Alkuperäisteos ”The Body in the Library”, Dodd, Mead and Company, US, helmikuu 1942, ja Collins Crime Club, UK, toukokuu 1942.

Jälleen monimutkainen murhajuttu, jossa useita mahdollisia ratkaisuvaihtoehtoja pyöritellään poliisien yrittäessä selvittää tapahtunutta ja neiti Marplen aina silloin tällöin vihjatessa oikeaan suuntaan. Tällä kertaa erittäin valitettavasti Christie on sortunut ns. helppoon. Lukijalle(kin) ratkaisevan todisteen ilmestyminen loppupuolella tekstiä, niin, että sitä ei kerrota heti lukijalle, vaan vasta aivan lopussa, on hieman tyhmää. Tämänkin asian olisi ehkä voinut jollain toisella tavalla, hienotunteisemmin tuoda esille, mutta nyt se ei onnistunut. Lisäksi yhden keskeisen roolihahmon vierailu tapahtumien paikalla kerrotaan, mutta sitten asiaan ei palatakaan millään oleellisella tai selittävällä tavalla. Yksityiskohta jäi hieman vaivaamaan.

Tässä muutama anekdootti kirjan sivuilta juonta paljastamatta…

”Pidättekö te salapoliisiromaaneista? Minä pidän. Minä luen kaikki mitkä käsiini saan. Ja minulla on Agatha Christien ja Dorothy Sayersin ja Dickson Carrin ja H. C. Baileyn nimikirjoitus.”

”Tuota – kirjoitatteko te salapoliisiromaaneja?”
Hän tiesi mitä epätodennäköisimpien henkilöiden kirjoittavan salapoliisiromaaneja. Ja neiti Marple näytti vanhanaikaisissa pukeissaan erityisen epätodennäköiseltä henkilöltä.
”Voi en, siihen en ole riittävän älykäs.”

”Hän oli hyvin älykäs vanha nainen. Tällaiset vanhat naiset ovat toisinaan ovelia. He näkevät olennaisen.”
”Neiti Marple on osoittanut sen aikaisemminkin.”

Kirjalle kolme tähteä viidestä. Käsissä epämukava ja heikko liimasidos laitos, SaPon toinen painos, lukuisine irtosivuineen. Tässä kappaleessa todella huono kansikuva, joka ei millään ymmärrettävällä tavalla liity itse teokseen.

Jorma Kajaste
Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi
Tapiolan puutarhakaupunki

Powered by Aava 3