Tessin verkkokauppaan pääset tästä www.tessi.fi

 

Kirjojamme löytyy myös yleisantikvariaatista www.antikvaari.fi  - - - Link to our own webshop www.tessi.fi 

Agatha Christie - The Seven Dials Mystery

 

Agatha Christie: "The Seven Dials Mystery", Pan Books Ltd, 9th printing, 1981. Alkuperäisjulkaisu 1929 William Collins Sons & Co Ltd, UK, ja Dodd, Mead and Company, USA. Suomeksi "Seitsemän kellon salaisuus", WSOY, 1951, ja SaPo-sarjassa numero 78, 1966.

Christien kymmenes julkaistu teos. Kirjaa lukiessa tulee tunne, että kyseessä on aikaansa edellä oleva satiiri sata vuotta sitten eläneen ylemmän sosiaaliluokan tyhjästä elämästä, ja tätä vahvistaa alkuperäiskielinen teksti. Mutta ilmeisesti ei. Kyllä Christie on aivan tosissaan halunnut kirjoittaa jännitysromaanin. Tämän kovin heppoisen ja hieman chick lit –romantiikkaakin sisältävän tarinan kohdeyleisöksi sopisi kenties se ikäryhmä, jolle runsas vuosikymmen myöhemmin Enid Blyton kirjoitti tarinansa.

Kokonaisuutta pelastaa hieman se miten Christie lopussa selittää rikosten tapahtuneen, niiden oveluus ja monimutkaisuus, oletettujen hyvien ja pahojen ihmisten mennessä iloisesti sekaisin keskenään, mikä antaa lukijalle pientä tyydytystä rankan ja väkinäisen luku-urakan päätteeksi.

Sitä jää kuitenkin lopuksi ihmettelemään, että mihin näitä salaseuroja ja maailmanlaajuisia rikollisverkostoja tarvitaan. Yksi hämärä maalaiskartano ja hieman henkilöhistoriaa olisi riittänyt, minkä Christie onneksi muisti niin erinomaisesti montaa myöhempää tarinaa kertoessaan.

Aina kannattaa lukea, ei tosin tätä kirjaa, mutta jotain muuta.

Tähtiä tämä kirja saa 1½ viidestä.

Jorma Kajaste
Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi
Tapiolan puutarhakaupunki

Tästä pääset kommentoimaan tätä kirja-arviota Facebook 15.04.2020

Powered by Aava 3