Kirjojamme löytyy myös yleisantikvariaatista www.antikvaari.fi - - - Link to our own webshop www.tessi.fi
Juuri äsken, jälleen, aivan itse luettua.
Arthur C. Clarke: ”Lapsuuden loppu”, suomentanut Matti Kannosto, Kirjayhtymä, 1973, 1. painos, nidottu, 257 sivua. Alkuperäisteos ”Chidlhood´s End”, Ballantine Books, elokuussa 1953.
Kun Arthur C. Clarke kirjoitti kirjansa, ihminen oli vasta suunnittelemassa ensiaskeleitaan avaruuden tutkimuksessa, ”rakettitieteessä”. Nyt, vain seitsemänkymmentä vuotta myöhemmin, olemme löytäneet tuhansia eksoplaneettoja ja voimme luotettavasti arvioida, että yksin Linnunradassa on kymmeniä miljardeja Maan kaltaisia planeettoja kiertämässä tähtiään ns. elämän vyöhykkeellä. Clarken teos on yhä ajankohtaisempi.
Clarken kirja on tieteiskirjallisuuden kultaisen ajan klassikko. Se esittää ihmisen osana jotain paljon suurempaa tarinassa, joka hyvin kestää vertailun mihin tahansa (muuhun) uskonnolliseen kertomukseen ☺ Siinä on syvällisiä filosofisia ajatuskulkuja, jokaiselle meistä näyttäisi olevan oma ”herransa”.
Aikansa tuotteena kirjassa on luonnollisesti ydinvoima mukana, mutta hieman voimme kirjoittajalla antaa anteeksi, ettei hän vielä ollut keksinyt kirjoittaa mitään internetistämme tai mukana kannettavista näköpuhelimistamme. Matkustaminen tähtien välisten suurien etäisyyksien halki sen sijaan toimii hyvin niin ajan kulun suhteellisuuden kuin liikkumisen tarvittavan voiman osalta.
Olen lukenut tämän kirjan 3-4 kertaa. Kun yksityiskohdat ovat aina vuosien varrella hieman unohtuneet, toimii tarina joka kerta. Kirjassa on kaksi kohokohtaa. Ensimmäinen Ylivaltiaiden tullessa esiin, tieteis- ja miksei muunkin kirjallisuuden huippukohtia, jota ei voi unohtaa. Ja toinen luonnollisesti tarinan lopussa. Mikä onkaan ihmislapsen kohtalo?
Tunnelmaan pääsee vaikkapa kuuntelemalla Hectorin epäilemättä kirjan johdattelemana tekemän kappaleen ”Lapsuuden loppu” –
https://www.youtube.com/
Tälle klassikolle viisi tähteä viidestä ja vahva suositus – jos jotain on vielä lukematta, tämä listalle. Kirjan kannessa sopiva 70-luvun futurologinen fontti, ja pieni ihminen, ehkä se viimeinen.
Jorma Kajaste
Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi
Tapiolan puutarhakaupunki
Tästä pääset kommentoimaan alkuperäistä poustausta Facebookissa 29.07.2020.