Tessin verkkokauppaan pääset tästä www.tessi.fi

 

Kirjojamme löytyy myös yleisantikvariaatista www.antikvaari.fi  - - - Link to our own webshop www.tessi.fi 

Brian Clegg - Gravitational Waves. How Einstein´s Spacetime Ripples Reveal the Secrets of the Universe

Brian Clegg: "Gravitational Waves. How Einstein´s Spacetime Ripples Reveal the Secrets of the Universe", Hot Science-sarja, Icon Books Ltd, London, 2018, 162 sivua, ISBN 978-178578-320-3.

Kosmologiasta ja tähtitieteestä kiinnostuneet varmasti tietävät, että ihminen onnistui havaitsemaan gravitaatioaaltoja ensimmäisen kerran joitain vuosia sitten. Minua asian uutisoinnissa jäi kiinnostamaan tarkemmin se, miten tämä teknisesti onnistui. Ja nyt sattui käsiini lyhyt ja tiivis kirjoitus, joka kertoi juuri sen. 

LIGO eli Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory koostuu kahdesta erillisestä havaintolaitteistosta, jotka sijaitsevat Yhdysvalloissa Louisianan ja Washingtonin osavaltioissa. Näissä kummassakin toimintaperiaate on sama, laservalo jaetaan kahteen osaan, jotka yhdistyvät takaisin yhdeksi heijastuttuaan neljän kilometrin päässä olevista peileistä. Gravitaatioaallon vaikutuksesta valon kulkema matka muuttuu ja tämän muutoksen havainnointi takaisin yhdistyneessä valossa on asian ydin. 

Gravitaatioaallon aiheuttama muutos laservalon kulkemassa matkassa on suuruusluokkaa sadasosa atomiytimen halkaisijasta. Ja kuten arvata saattaa, aika monet muutkin tekijät voivat aiheuttaa tätä huomattavasti suurempia muutoksia ja häiriöitä havaintoihin. Kirja kertoo juuri tämän ongelman hallitsemisesta, ihmisen kyvystä kehittää taitojaan vuosikymmeniä kestävässä projektissa. 

On mielenkiintoista lukea, miten tilastolliset analyysit ja lääketutkimuksesta tutut kaksoissokkokokeen tapaiset järjestelyt ovat aivan keskeinen osa tätä kosmologista havainnointityötä. Ja, että havainnoin laatua varmistetaan keinotekoisilla, "väärillä hälytyksillä". Minulle ainakin tämä oli todella uutta ja odottamatonta. 

Lopussa Clegg hieman raottaa mahdollista tulevaisuutta. 2030-luvulle ajateltua, syvällä avaruudessa auringon kiertoradalla toimivaa havaintolaitteistoa, jossa neljän kilometrin laserputken sijaan käytössä olisi miljoonien kilometrien etäisyydet ja sitä myötä lisääntyvä kyky nähdä "pitemmälle ja kauemmas ajassa". Kenties pääsemme katsomaan näkyvän valon, fotonien, ajan taakse, yhä lähemmäs maailmankaikkeuden alkua.

Hyvä ja selkeä, aivan maallikolle(kin) sopiva kuvaus yhdestä aikamme suurista tiedeprojekteista.

Kirjalle neljä pistettä viidestä ja vahva suositus asiasta kiinnostuneille.

 

Jorma Kajaste

Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi

 

Tästä linkistä pääset kommentoimaan kirja-arviota Facebookissa (01.06.2021)

Powered by Aava 3