Tessin verkkokauppaan pääset tästä www.tessi.fi

 

Kirjojamme löytyy myös yleisantikvariaatista www.antikvaari.fi  - - - Link to our own webshop www.tessi.fi 

Catherine Belton - Putin´s People

Catherine Belton: "Putin´s People. How the KGB Took Back Russia and Then Took on the West", William Collins, London/Dublin, 2021, nidottu, 624 sivua, joista teksti 504 sivua, lähdeviitteet 92 sivua ja hakemisto 28 sivua, ISBN 978-0-00-757881-8, alkuperäisjulkaisu vuodelta 2020. Kirjan kirjoittaja on Reutersin erikoistoimittaja ja pitkäaikainen Financial Timesin Moskovan kirjeenvaihtaja. "Putin´s People" valittiin lehtien Times and Sunday Times, Daily Telegraph, Economist, Financial Times ja New Statesman  Vuoden Kirjaksi 2020.

Kirja kertoo KGB:n miehistä, jotka osasivat valmistautua Neuvostoliiton hajoamiseen ja jatkoivat toimintaansa sen hajottua joulukuussa 1991. Nämä miehet valitsivat erinäisten vaiheiden jälkeen sopivaksi katsomansa Vladimir Putinin nousemaan uuden Venäjän presidentiksi Boris Jeltsinin jälkeen. Näillä miehillä oli, ja on, selkeä tavoite saada takaisin se mikä menetettiin, Venäjän suuruus. Tavoitteidensa toteuttamiseksi he käyttivät, ja käyttävät, pääomaa, mustaa rahaa, jonka he ovat siirtäneet Länteen. Kirja kertoo hyvin yksityiskohtaisin esimerkein miten jo 1970-luvulta alkaen opittuja menetelmiä sovellettiin uuteen todellisuuteen yhä paremmin ja tehokkaammin.

Putinia, hänen hengenheimolaisiaan ja lähipiiriään on pakko ymmärtää, teksti antaa kuvan selkeästä strategiasta, jonka tavoitteena tuntuisi olevan vilpitön isänmaanrakkaus ja jaettu näkemys Lännesta, vihollisesta. Ymmärtää, vaan ei hyväksyä. Näiden kylmään sotaan jäätyneiden ihmisen tekemisistä lukiessaan tulee mieleen vahva analogia - näin varmaan asennoituivat ne Natsi-Saksan jälkeensä jättämät entiset, johtavat natsit vastaavissa, salaisia operaatioita toteuttaneissa organisaatioissa, pohtien revanssia liittoutuneita valtoja vastaan. Historiassa ainoa ero on se, että natseilta meni maa alta, mutta KGB:n miehet jatkoivat töitään FSB:ssä. 

Monet kirjan kuvaamista henkilöistä ja tapahtumista ovat jo olleet esillä mediassa viime vuosina, mutta tässä kaikki saavat selkeän paikkansa kronologisessa ja loogisessa järjestyksessä. Kapitalismin käyttövoimaa, pääomaa, siirretään miljardikaupalla Venäjän ulkopuolelle piiloon kapitalismin itsensä rakentamien järjestelmien sokkeloihin, ja koska kaikki luonnollisesti tapahtuu ilman avointa valvontaa, menevät yhteiset ja omat rahat sekaisin. Putinin tunnetut lähipiirin miljardöörit ovat tämän prosessin tuotteita. Kuinka paljon Venäjän kansalta on sen varallisuutta siirretty tähän Länttä vastaan käytävän sodan kassaan ja kuinka paljon sitä käyttävien yksilöiden omaan kulutukseen ja turvapuskureihin, ken tietää. Toivottavasti venäläiset itse joskus tulevaisuudessa.

Tapahtumien loppu jää avoimeksi. Miten Putinin käy? Hän näyttää rakentaneen itseensä keskittyneen autokratian, josta hän ei voi päästä pois. Ja mikä tietysti meitä suomalaisia eniten kiinnostavaa, mitä hänen jälkeensä? Mies vaihtuu aikanaan, mutta sadat miljardit dollarit jäävät.

Kirjan nimi on "Putin´s People", Putinin ihmiset, mutta se, keitä he kaikki ovat, jää kertomatta. Onko Putin yksi kaikkien muiden yläpuolella, vai onko hän edelleen vain joku, jonka muut ovat valinneet. Arvelen, että hän ei ole se yksi.

Tämä kirja on tutkivan journalismin riemuvoitto ja loistava lähihistorian kuvaus. Ja jos sattuu olemaan suomalainen, joka työkseen matkusteli usein Pietariin ja Moskovaan 1990-luvulta alkaen, niin tämä on se kirja, joka täytyy lukea :-)

Pitkässä kirjassa jotkin asiat toistetaan ehkä hieman liian usein, tai sitten tämä vain näkyy, kun kirjan lukee nopeasti. Kirjan nimi on myös hieman vaatimaton, jokin aivan toinen olisi sopinut paremmin. Kirjalle viisi tähteä viidestä.

 

Jorma Kajaste, Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi

 

Voit kommentoida tätä kirja-arviota Facebookissa (05.06.2021)

Powered by Aava 3