Tessin verkkokauppaan pääset tästä www.tessi.fi

 

Kirjojamme löytyy myös yleisantikvariaatista www.antikvaari.fi  - - - Link to our own webshop www.tessi.fi 

Herman Lindqvist - Madame de Pompadour

 

Herman Lindqvist: ”Madame de Pompadour – äly, kauneus, valta”, WSOY, 2010, 349 s.

Antikvaarisen kirjakauppiaan käteen tarttuu päivittäin useitakin kirjoja, jotka tekisi mieli lukea. Yksi tällainen oli Madame de Pompadourin elämäkerta. Teos osoittautui ehdottomasti lukemisen arvoiseksi, antoi mielenkiintoisen kertauksen Euroopan 1700-luvun historiaan ja oli erinomaisen sujuvasti kirjoitettu.

Jeanne Poissonin elämä lapsesta nuoreksi naiseksi oli valmistelua päätehtävään, Ranskan kuningas Ludvig XV:n viralliseksi rakastajattareksi. Tämän myötä kohtalo kuitenkin nosti hänet paljon korkeammalla, sattuman ja hänen henkilökohtaisten ominaisuuksiensa vuoksi. Madame de Pompadourina hän oli yksi harvoista historian valtaa oikeasti käyttävistä naisista, Euroopan silloisen suurvallan, Ranskan todellisena päätöksentekijänä.

Kirja pohjautuu lukuisiin aikalaiskuvauksiin ja lukiessa hämmästyy, miten yksityiskohtaisesti tarinan avainhenkilöiden kulloistenkin päivien tapahtumat tiedetään. Ja tarjolla on lukuisia herkullisia anekdootteja ylhäisön elämän arkipäivästä. Madame de Pompadour pääsi nauttimaan juoksevan veden kylvystä, kun yläkertaan ensin kannettu vesi lämmitettiin ja laskettiin sitten putkea pitkin alas. Samalla tavalla toimi Ranskan ilmeisesti ainoa vesiklosetti, jota vain kuningas Ludvig XV saattoi käyttää. Likainen vessavesi laskeutui alakertaan, josta se kannettiin ulos. Muutoin niin ruhtinaat kuin rahvaskin useimmiten heittivät henkilökohtaiset jätöksensä – ikkunasta ulos.

Kirjalle neljä tähteä viidestä. Vahva suositus elämäkerroista ja historiasta pitäville.

Jorma Kajaste

Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi
Tapiolan puutarhakaupunki

Täällä voit kommentoida tätä kirja-arviota Facebook 29.04.2020

Powered by Aava 3