Tessin verkkokauppaan pääset tästä www.tessi.fi

 

Kirjojamme löytyy myös yleisantikvariaatista www.antikvaari.fi  - - - Link to our own webshop www.tessi.fi 

Herman Lindqvist - Napoleon

Herman Lindqvist: ”Napoleon”, WSOY, suomentanut Matti Kinnunen, 2005, 608 s., ISBN 951-0-30810-2.

Tämä kirja oli odottanut useita vuosia vuoroaan hyllyssäni. Paljon historiaa lukeneena olin ajatellut, että tuo kirja poistaisi puutteen lukemisistani 1700- ja 1800-luvun taitteen ajalta. Pitkään mietin, että jaksaako asia noin suppeasta perspektiivistä kuin yhden ihmisen elämästä kiinnostaa kuuden sadan sivun verran. Vaan harvoinpa sitä on näin ennakkoluulojensa alla erehtynyt. Lindqvistin ”Napoleon” osoittautui kenties parhaimmaksi historian kirjaksi mitä olen koskaan lukenut.

Toiset osaavat kirjoittaa ja toiset sitten vähemmän. Lindqvistin tarinan vienti, tai oikeastaan ei tarinan, vaan todellisen, objektiivisen historiankirjoituksen poljenta etenee kuin Ilkka Remeksen jännityskertomukset. Yhtään turhaa sanaa ei ole eikä lukemisessa ehdi pitkästymään, niin uskomaton ja hengästyttävä on Napoleonin elämän tie. Pitkä kirja on jaettu sataan kahteenkymmeneen selkeästi otsikoituun kappaleeseen ja näin missään asiassa ei viivytä liian pitkään, liian yksityiskohtaisesti. Waterloon taistelun kuvaukseenkin, jonka maallikko odotti olevan kirjan kliimaksi, Lindqvist käyttää vain noin seitsemän sivua, yhden sadasosan koko teoksestaan.

Ja kuitenkin, kuten hyvässä historiankirjoituksessa kuuluukin, kirjoittaja esittelee myös yksityiskohtia. Lindqvist kuvaa laajaan lähdeaineistoon pohjautuen niin ylhäisten päivittäistä ohjelmaa kuin sotilaiden kurjaa elämää rintamalla. Kirja ei ole sotakirja, mutta kaikki oleelliset taistelukuvauksetkin ovat mukana.

Tämä yhteiskunnallinen teos antaa myös vahvasti perspektiiviä Euroopan kehityksen pohtijalle, sille mitä tapahtui Napoleonin jälkeen aina nykypäivään asti. Napoleonin ajattelua kuvatessaan Lindqvistin tekstissä ei voi välttyä sen rinnastuksilta Euroopan Unionin olemassaolon perustuksiin. Vain yhtenäisessä Euroopassa voi vallita rauha.

Ja kirja esittelee myös sen miten jo yli kaksisataa vuotta sitten Napoleon ymmärsi median hallinnan merkityksen ja miten ”fake news” oli jo tuolloin vahvasti mukana politiikassa. Ei mitään uutta auringon alla tänä päivänä.

Tämä kirja kannattaa lukea. Piti sitten historiasta, elämäkerroista tai jännityskertomuksista. Napoleonin elämä oli jotain aivan muuta kuin fiktiota ja Lindqvist kuvaa sen loistavasti.

Viisi tähteä viidestä.

Kirja oli suuri ja raskas, lukuteline (piilomainos: divarimme myy niitä) helpotti huomattavasti lukemista. Hitaana lukijana tähän meni viisi päivää.

 

Jorma Kajaste

Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi   

Kirjan kuvituskartta. Koska mikään ei ole täydellistä, ei tämäkään kirja, ja jos jotain olisin toivonut lisää, niin karttoja. Tapahtumien kuvauksissa ympäri Euroopan tuli usein mieleen, että missähän tuokin paikka tarkalleen on. Tämä suuri yleiskartta Euroopasta ei antanut niihin riittävästi tietoa. 

 

Tätä kirja-arviota voi kommentoida Facebookissa (02.04.2021)

Powered by Aava 3