Tessin verkkokauppaan pääset tästä www.tessi.fi

 

Kirjojamme löytyy myös yleisantikvariaatista www.antikvaari.fi  - - - Link to our own webshop www.tessi.fi 

 

Herman Lindqvist - Ruotsin historia jääkaudesta tulevaisuuteen

 

Herman Lindqvist: "Ruotsin historia jääkaudesta tulevaisuuteen", WSOY, suomentanut Seppo Hyrkäs, 2003, 806 s., ISBN 951-0-28329-0.

Luin pari kuukautta sitten Herman Lindqvistin kirjan Napoleonista, kirjasta, joka oli seisonut vuosia hyllyssäni odottamassa vuoroaan. Tuo lukukokemus päätyi antamaan ns. täydet pisteet kirjalle. Seuraavana vuorossa oli sitten Lindqvistin "Ruotsin historia", aihe, joka ei ehkä ole ensimmäisenä historiaa lukevan lukulistalla, ja siksi siis odottamassa vuoroaan. 

806-sivuisen teoksen lukaisee viikossa, parissa, jos ei kiire ole. Ja tämä ehkä kertookin jo tarpeeksi kirjan laadusta. Ruotsista kertovaa historiakirjaa, joka on reilut viisi senttiä paksu ei vaan viitsi lukea, ellei se ole erinomainen, ja Lindqvistin kirja on juuri tätä. Toisilla vain on se armoton lahja kirjoittaa sujuvasti, jopa hieman huumoriakin viljellen, mikä totisessa historiankirjoituksessa ei ole kovin yleistä. Ja jos ei läntisen naapurin historiaa ole ennen kunnolla lukenut, tähän kannattaa uhrata sen vaatima aika. 

Kirjaa lukiessani, merkitsin nämä viisi asiaa mieleeni, joista ajattelin tässä lyhyesti mainita. Tosiasiassa kirjassa oli lukuisia vähintään yhtä mielenkiintoisia kohtia, mutta en enää jaksa muistaa niitä kaikkia. Ensiksi, niitä Mainilan laukauksia eivät keksineet venäläiset, vaan ruotsalaiset. Käyttivät juuri tätä metodia jo aiemmin ja lähes samoilla seuduilla, kun piti saada casus belli, sodan syy. Toiseksi, enpä ollut ennen lukenut, että venäläiset aikoinaan miehittävät Tukholmaa ja marssivat pitkin sen katuja lähes vuoden ajan ruotsalaisten paikalle kutsumina ja muilta ulkovalloilta heitä suojellakseen! Syystä taikka toisesta, tämä ei ole ollut vahvasti esillä missään aiemmin lukemassani.

Kolmanneksi, kun historiassa vihdoin päästään I maailmansotaan ja Suomen itsenäistymiseen, niin jääkäreistä ei ole yhtään halaistua sanaa. Mielenkiintoista, miten asiat voi nähdä toisella tavalla oleellisina. Ja neljänneksi, oli jotenkin virkistävää lukea ruotsalaisen, ns. ulkopuolisen näkemys siitä, miltä Suomen kansalaissota näytti, mikä siinä oli maailmanhistoriassa oleellista, kun tapahtumat tiivistää runsaan yhden sivun tekstiksi. Ja vielä viidenneksi, kautta kirjan, ruotsalaisen kirjoittajan suhtautuminen historian ruotsalaisiin ja suomalaisiin, kanssa-ruotsalaisiinsa, jos niin voi sanoa, tuntui miellyttävältä ja asialliselta, mutta samalla hieman yllättävältä. Odotinko jonkinlaista ylemmyyden tuntoista suhtautumista. 

Euroopan suurvaltojen historiaa täynnä yksityiskohtaista arkielämän kuvausta.

Viisi tähteä viidestä. Vahva suositus. 

Jorma Kajaste

Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi

 

p.s. se vielä tuli tästä kirjasta mieleeni, että kun tänä päivänä puhutaan skotlantilaisten itsenäisyyshaluista, niin historiallisesti paljon vahvemmat ja tuoreemmat perustelut olisi käytettävissä Skånen itsenäisyydelle tai vähintäänkin sen liittämiselle takaisin Tanskaan. Lue tarkemmin Lindqvistin kirjasta.

 

Kirjan kuvitusta.

Powered by Aava 3