Tessin verkkokauppaan pääset tästä www.tessi.fi

 

Kirjojamme löytyy myös yleisantikvariaatista www.antikvaari.fi  - - - Link to our own webshop www.tessi.fi 

John Bolton - The Room Where It Happened

Juuri äsken aivan itse luettua.

John Bolton: ”The Room Where It Happened – A White House Memoir”, Simon & Schuster ebook, 2020, 570 sivua, tekstin osuus 455 sivua, laaja viiteluettelo lopussa.

John Bolton oli Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantajana 9.4.2018 – 10.9.2019 presidentti Trumpin hallinnossa. Tätä ennen hän oli toiminut Yhdysvaltain YK:n suurlähettiläänä v. 2005-6 ja muissa hallinnon tehtävissä 1980-luvulta lähtien palvellen presidenttien Ronald Reagan, George H. W. Bush ja George W. Bush alaisuudessa. Kirjassa saa kuvan älykkäästä, kokeneesta, aivan maailman huipulla verkostoituneesta ja hallinnon hyvin tuntevasta strategista, oli hänen politiikastaan mitä mieltä tahansa.

Kirjan teksti on pitkä, hyvinkin yksityiskohtainen kuvaus viime vuosien globaalin politiikan kriiseistä. Sopii hyvin niille, jotka pitävät historiasta ja geopolitiikasta, mutta on varmasti liian pitkäveteinen, jos haluaa lukea vain Trumpia koskevia paljastuksia. Niitäkin kirjassa, on hyvin paljon. Kirja ei kuitenkaan ole missään tapauksessa ensisijaisesti paljastuskirja Boltonin esimiehen toimista, vaan mielenkiintoinen kertomus Yhdysvaltain korkeimman toimeenpanevan elimen, presidentin ja sen hallinnon, toimintamekanismeista. Kirja kuvaa myös tarkasti miten eri maiden hallinnot toimivat, tai eivät toimi, yhdessä – miten nuo kaikki presidentit, pääministerit ja despootit, oikeasti työtään tekevät, siinä missä me tavalliset pulliaisetkin.

Koska Trump kuitenkin on uutisten kärjessä jatkuvasti, on kirjankin yksi kantava teema juuri hänen käytöksensä. Ehkä sen julkaisemisen tarkoituskin. Kirjan sisällön Trumpia kuvaavan osuuden tiivistää parhaiten Boltonin loppuyhteenvetoonsa kirjoittama kommentti, siitä, mikä meni pieleen demokraattien virkarikossyytteessä:

”Had the House not focused solely on the Ukraine aspects of Trump’s confusion of his personal interests (whether political or economic), but on the broader pattern of his behavior—including his pressure campaigns involving Halkbank, ZTE, and Huawei among others—there might have been a greater chance to persuade others that “high crimes and misdemeanors” had been perpetrated. In fact, I am hard-pressed to identify any significant Trump decision during my tenure that wasn’t driven by reelection calculations.”

Presidentti olisi tullut viedä vastuuseen koko toiminnastaan, ei vain yhdestä yksityiskohdasta. Kirja on täynnä esimerkkejä näistä tapahtumista.

Vahva suositus aikamme poliittisesta historiasta kiinnostuneille. Muille ei niinkään.

Tälle kirjalle neljä tähteä viidestä. Päätteeltä hieman epämukavasti luettavalle e-kirjaversiolle ei pisteitä, tosin painettu kirjakin olisi varmaan kovin raskas käsissä pidettäväksi.

 

Jorma Kajaste
Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi
Tapiolan puutarhakaupunki

Tästä pääset kommentoimaan tätä kirja-arviota Facebook 28.06.2020 

Kuva kirjasta: vasemmalta Bolton, Pompeo, Trump, Pence.

Powered by Aava 3