Tessin verkkokauppaan pääset tästä www.tessi.fi

 

Kirjojamme löytyy myös yleisantikvariaatista www.antikvaari.fi  - - - Link to our own webshop www.tessi.fi 

Tämä on tekstikappale. Voit lisätä tähän tekstiä ja kuvia.

Matti Vuento - Virukset. Näkymättömät viholliset

 

Matti Vuento: ”Virukset – Näkymättömät viholliset”, Gaudeamus, 2016, 319 s.

Tämä on kirja niistä Niinistön mainitsemista ”pirulaisista”, koronaviruksesta ja monesta muusta. Kirjoittaja on biokemian emeritusprofessori Jyväskylän yliopistosta.

Jos lukion biologian opinnot ovat jo hieman ruostuneet, tai niistä on muutoin vuosikymmeniä, kirjan lukeminen kannattaa aloittaa luvusta 18, ”Viiruksiin liittyvää biologiaa”. Tässä Vuento antaa hyvän ja ytimekkään tiivistelmän aitotumallisten solujen, bakteerien ja virusten rakenteesta ja perustoiminnoista nykytietämykseen pohjautuen. Kirjassa käytetään varsin paljon alan terminologiaa, jonka läpikäymisellä on hyvä pohjustaa tämän mainion kirjan oppeja.

Vuento käy systemaattisesti esimerkein läpi erilaisia virusepidemioita niin historiasta kuin viime vuosiltakin esitellen virusten kirjoa. Kirjan kattavuudesta antaa ehkä kuvan se, että esim. koronavirukset SARS ja MERS, siis nykyisen COVID-19 pandemian ns. edeltäjät, saavat tilaa vain kahdeksan sivua. Tiesitkö muuten, että bakteereillakin on viruksia? Viruksia on kaikkialla ja ne vaikuttavat kaikkeen.

Tämä on niitä kirjoja, joiden sisältö kuuluisi yleiseen perussivistykseen. Tämä ei tarkoita, että kaikkea kirjan biologiaa ja terminologiaa tulisi sisäistää ja osata toistaa, mutta se viesti, minkä kirja välittää, on tärkeä. Virukset ovat osa luontoa ja elämän evoluutiota Maan päällä. Tulee myös miettineeksi, että mikähän merkitys ihmisen ja virusten kohtaamisiin on ihmisen populaation kasvulla, vain 50 vuotta sitten meitä oli vielä puolta vähemmän kuin nyt.

Yksi asia kirjasta tyystin puuttuu. Olisi ollut mielenkiintoista lukea asiantuntijan näkemyksiä virusten potentiaalisesta käytöstä aseena ja siitä miten suurvallat mahdollisesti suhtautuvat asiaan.

Tähän loppuun vielä lainaus kirjan sivulta 112: ”Uutta pandemiaa odotellessa on mielenkiintoista miettiä, minkälaiset valmiudet maailmalla on sen hoitamiseksi. Jos jokin virus välttäisi viranomaisten valvovan silmän ja pääsisi kehittymään ärhäkkään ja helposti leviävään muotoon, lentokoneet, luotijunat ja muut nykyaikaiset välineet levittäisivät sen ympäri maailman parissa vuorokaudessa. - Koska viruskanta olisi todennäköisesti uusi, valmiita rokotteita ei olisi eikä niitä ehdittäisi valmistaa nopeasti ainakaan riittävän suurelle määrälle ihmisiä. Sairastumisten alkuvaiheessa terveydenhoitojärjestelmä joutuisi koetukselle. Sairaalat täyttyisivät, ja suuri osa potilaista jäisi niiden ulkopuolelle.” Näin neljä vuotta ennen vuoden 2020 COVID-19 pandemiaa.

Tähtiä neljä viidestä. Ja vahva lukusuositus!

Jorma Kajaste
Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi
Tapiolan puutarhakaupunki

Tästä pääset kommentoimaan tätä kirja-arviota Facebook 19.04.2020

Powered by Aava 3