Tessin verkkokauppaan pääset tästä www.tessi.fi

 

Kirjojamme löytyy myös yleisantikvariaatista www.antikvaari.fi  - - - Link to our own webshop www.tessi.fi 

Tacitus - Germaania

 

Tacitus: "Germaania", suom. Edwin Linkomies, Otava, 1952, 90 s. ja karttaliite, alkuperäisteos julkaistu v. 98.

Olisipa hienoa, jos voisi sanoa lukeneensa tämän alkuperäiskielellä, mutta kielitaidon puutteessa täytyi tyytyä käännökseen. Kovin lyhyt ja pintapuolinen kuvaus Germaanien eri heimoista ja heidän tavoistaan. Historiallisen ajan dokumenttina ainutlaatuinen. Ensimaininta kansasta nimeltä fennit aivan viimeisessä kappaleessa.

Näin Tacitus: "Olen kahden vaiheilla, lukeako peukinien, venethien ja fennien kansat germaaneihin vaiko sarmateihin" ja jatkaa "kaikki he ovat likaisia ja päämiehet velttoja. Seka-avioliittojen johdosta he ovat rumentuneet melkoisesti sarmatien näköisiksi." Ja vielä; "fenneille on ominaista ihmeellinen alkukantaisuus ja viheliäinen köyhyys." Tacituksen mukaan fennit "turvassa ihmisiltä ja turvassa jumalilta ovat saavuttaneet vaikeimman päämäärän, nimittäin sen, ettei heidän ole tarvis edes mitään toivoa."

Linkomies kuitenkin lohduttaa suomalaisia selityksissään todeten, että "fennien alkukantaisuutta korostavat piirteet sopivat lappalaisiin, joista Tacitus oli saanut tietoja."

Jorma Kajaste, Antikvaarinen Kirjakauppa Tessi

Tästä pääset kommentoimaan tätä kirja-arviota Facebook 23.02.2020

Powered by Aava 3